ZeBlog archívum, 2003. április

Maestro, 2003. 04. 30., szerda #

I. még korábban keresett nekünk embereket, akik a polgármesteri hivatal alkalmazottai, és 8-10 ezer forintért lekaszálnák géppel a telket (mert égig ér rajta a gaz). Meg is nézték, de túl hepe-hupás a szántástól, nem megy el rajta a fűnyíró. Javasolják, hogy egyengettessük el inkább valamilyen tolólapos markológéppel.

A szomszédunk inkább azt javasolja, hogy égessük le. Perzselőt is ad hozzá, csak gázt kell bele vennünk. Még a héten kimegyünk, és megcsináljuk.


Maestro, 2003. 04. 28., hétfő #

Ágicza délelőtt kinyomozta, melyik cég árul nekünk való kábelt, akik ráadásul ki is szállítanák ingyen Zebegénybe (120 méter már komoly mennyiség!). Ha ma minden jól megy, meg is vehetjük a kábelt, és csütörtökön lerakhatják. Lassan kezd használható titkárnő lenni az asszonyból! :-)

Dél körül érünk ki a telekhez. Lemérjük (most meglepően gyorsan megy a mérés, 20-30 méteres szakaszokon hiba nélkül megy a lézeres távmérő, profiknak érezzük magunkat), a telek csak 90 méter az oszloptól, de előtte is el kell vinni, és be a házig, ez összesen 140 méter lesz. A szomszédunk éppen az Almáskert fogadónál ebédel, pár szót váltunk vele, mikor megérkezik a villanyszerelő. Megnézi az oszlopot, ami a szomszéd tulajdona, bár közterületen van. Már két óra van rajta, de még van egy szabad oldala, amire elférne a miénk. Megmondja, milyen kábel lenne jó, amin még nem túl nagy a veszteség a házig (réz, és kb. ezer Ft. métere). Továbbiak persze az ELMŰ véleményétől függően.

A villanyoszlop

A vonat mindjárt indul, a kényelmes tempóban 20 perces utat 12 alatt tesszük meg. Majdnem megdöglünk (egy ideje nem sportolunk ugyebár), de - mint az akciófilmeken - még éppen fel tudunk ugrani a vonatra!

Utazás vissza Vácra, nagy nehezen megtaláljuk a CÉG irodáját, ahol K. ügynök fogad. - Az kizárt, hogy ott a hálózat elbírja, de ha nagyon akarja, töltsön ki egy igénylőt, én csak kicsi porszem vagyok a gépezetben, nem rajtam múlik - dezinformál. - Ja, és helyszínrajz is kellene! A tegnap átküldött faxunkat akkor, a szemem láttára veszi ki a gépből, mert eddig nem jutott eszükbe megnézni...

Mi az nekünk? Átugrunk a földhivatalba. Kb. egy órát kell sorba állni, türelmesen megteszem. Ágiczát még időben átküldöm a pénztárhoz, sorba állni. Semmi esemény, csak egy őszülő úr pofátlankodik elénk, de mire észbe kaphatnék, már bemegy, pedig jó lett volna pár keresetlen szóval véleményt nyilvánítani róla. Ági előtt már csak páran vannak a sorban, mire megvan a cetlim, kifizetem, és kezünkben a térkép. Leadjuk az igénylést, és megnyugtatnak, hogy személyesen T. úr fog válaszolni nekünk, de leghamarabb 8 nap múlva. A csütörtöki kábelfektetésnek annyi, ha csak nem akarunk megkockáztatni 140 ezer forintot...


Maestro, 2003. 04. 26., szombat #

Ma ugyan szombat van, de pénteki nyitva tartással... Akcióba lendülök elektromos villanyáram ügyben. Az ELMŰ titokzatosságban közvetlenül a CIA és a Moszad után következik, a budapesti központ megadja a váci iroda számát, de ott csak fax veszi fel. Jobb híján leírom a kérésemet, kinyomatatom és elfaxolom nekik. Minden más számukon csak az a nyomorult központi szám veszi fel, már hangról megismer az ügyintéző. A küldetés nem tűnik túl bonyolultnak: be kell jelenteni az energiaigényt, ezt elbírálják és jó lesz nekünk.

Megadnak egy ELMŰ által képesített zebegényi villanyszerelőt, aki meg tudná nekünk csinálni a szerelési munkákat. Hétfőre beszélünk meg vele találkozót, kint a telken.


Maestro, 2003. 04. 24., csütörtök #

Ma megkötöttük a szerződést, miénk a telek!!!! Egy elővételi jogosult sem jelentkezett, a Földalapnak sem kellett, hát mi elvittük :-) :-) Az eladó srácokkal már automatikusan tegeződünk, és a végén I. is felajánlja a lehetőséget. Vele még úgyis találkozunk, az önkormányzaton biztos kell még ezt-azt intéznünk.

Közben kezd körvonalazódni a fejemben a ház is... Ez igazi ínyencfalat lesz, ezért nem sietem el a dolgot. Egyelőre még nagyon bizonytalan minden, de kicsi ház lesz (100-120 m2), és olyan lesz, mint egy fatörzs: girbe-gurba, lefelé szélesedő terméskő falakkal. Bent pedig majdnem egy tér az egész, födém nélkül.


Maestro, 2003. 04. 18., péntek #

Most csak Miklós öcsémnek néztünk telkeket. Igazából lakást kellene vennie, de nem nagyon tudja magát elhatározni, az is lehet, hogy időközben kimegy valahova külföldre békefenntartani. Így a telek mellett döntött, hogy az jobb befektetés. Természetesen mi megyünk neki telket nézni.

Az új cipő feltörte a sarkamat, nem nagyon vagyok hegymászó formában, de hősiesen felvánszorgunk egy hegyre, aminek a tetején van három telek. Egy nagy telket osztottak meg itt úgy, hogy lett belőle egy út és öt telek. Ezekből kettőt már megvettek, az út meg valami trükkös módon közös tulajdon. Ezek a telket távolabb vannak a falutól, de a lábuknál ott az üdülőövezet, vízzel és villannyal. Az egyik domb tetején van, innen még látszik a Duna, a másik kettő már a domb keleti oldalára esik.

Közben kérdezgetjük A.-t, nem tud-e kiadó nyaralót vagy házat. Szerinte a nyár végén több eséllyel lehetne érdeklődni, de azért körülnéz.

A saját telkünket meg sem néztük, és azokat az egy hektáros nagy telkeket sem, amiket 4 millió körül árultak (bár gondolkodtunk egy ilyennek a megvételén is - az ám a mulatság, elvonulni a világtól jól!).


Maestro, 2003. 04. 17., csütörtök #

Ma a jóságos Tibi bácsival konzultálunk, a lakáshitelekről, mert ő mostanában ilyenekkel is foglalkozik. Csak kapkodom a fejem: lehet, hogy el sem kell adnunk a lakásunkat, hanem inkább fedezetként kellene felhasználni, mert akkor annyi hitelt kapnánk, hogy abból megépítjük a házat, és a lakás is megmaradna... Nem hangzik rosszul! Felmerülnek még olyan kombinációk is, hogy a cégünknek eladni a lakást, és akkor a cég szállna be vele, mint fedezettel, de ez nekem már túl bonyolult. Az ilyen zseniális kombinációk a járulékos költségek miatt nem szoktak nyereségesek lenni.

De az tényleg jó lenne, ha nem kellene eladni a lakásunkat. Inkább kiadnánk albérletbe, és máris meglenne a törlesztőrészlet egyik fele. Innen már csak egy lépés a gondolat, hogy mi lenne, ha már addigi is kiköltöznénk, egy bérelt nyaralóba vagy házba? A lakásunk kiadásából ezt ki tudnánk fizetni, és ugyan nem lenne nyereséges a dolog, viszont már addig sem ebben a büdös városban laknánk!