ZeBlog archívum, 2008. február

Maestro, 2008. 02. 27., szerda #

Felhívtam a lézervágókat, hogy mi újság, megjavult-e már a gépük. Az megjavult, de még nem találtak 20 mm-es anyagot. Felhívtam a váciakat, ők 20 ezerért vágtak volna ki nekem egy 80x30 cm-es táblát. Amit még el kellett volna vinnem Érdre, plusz a lézeres vágás... Végül abban maradtunk, hogy akkor legyen 16 mm-es, az van raktáron és azonnal ki tudják vágni belőle. És csak 13 ezret kértek érte!

Felvetettem, hogy ne tervezzem-e át a 16 mm-es vastagsághoz illeszkedően kicsit vékonyabbra, de már megcsinálták a programozást, lekerekítették a hegyesszögű sarkokat, nem volt szíven kiszúrni velük. Szombaton megyek érte, aztán még egy kis csiszolás-reszelés, és egészen kovácsoltvas-kinézetű lesz.

Beszéltem az asztalossal is. Jó, hogy felhívtam, mert csak az egyik tervlapot nyomtatta ki magának, amin a külső méretek látszanak. A másik lapon voltak a merevítések és egyéb belsőségek, de most legalább már erről is tud. Felmerült, hogy fújják-e le ugyanolyan Milesi lazúrral, mint amivel a nyílászáróink vannak, de Ágicza ragaszkodott a fagerendáink színéhez, úgyhogy nyers felülettel szállítják majd és mi festjük le.


Maestro, 2008. 02. 26., kedd #

Mára már csak egy apróság maradt, dél körül visszajöttek a kivitelezők és felpróbáltuk a sarukat a helyükre, nehogy pórul járjunk a fagerendával. Hoztak állványokat is, de végül a javaslatomra csak betolattak a kapu alá és a teherkocsi platójáról elértek mindent. Egyben megnéztük azt is, hogy a gerenda nélkül simán beférne a kocsijuk, csak a magassága lenne gond a gerendával. Beigazították a két sarut a fedkövek közepére, és lemérték a lyukak távolságát az első és a hátsó síkban is (248,2 ill. 248,3 mm - micsoda eltérés!).

Saruk odapróbálása

Megbeszéltük, hogyan lesz majd ledübelezve a saru. A lényeg, hogy nem túl vastag, de hosszú dübelekkel, amik nem repesztik szét a falat és a saru közvetítésével le is szorítják a fedkő kilógó köveit. Miután elmentek, Ágival lemértük a kőfalat és a fedkövek pontos pozícióját is. Mondanom sem kell, hogy a fal centire stimmelt, a fedkőnél is csak annyi eltérés volt, hogy a teteje nem sugárirányú lett, hanem párhuzamos az aljával.

Autóval

Ezután felszerkesztettem a saruk pontos helyét és állását, és ennek megfelelően véglegesítettem a fagerenda terveit is. Megrajzoltam a belső merevítőbordákat, és beterveztem két facsomagot a cégérünk leendő rögzítési helyeihez is. Csak úgy rutinból lemértem a sarukat, és az egyik bizony nem 40, hanem csak 39,5 cm belméretű! Még jó, hogy eszembe jutott, most még nem volt nagy gond kicsit vékonyabbra rajzolni a gerendát.

Az utcáról nézve

Este átküldtem az asztalosnak, újabb dolog lett ezzel letudva. A kivitelezőnk átnyújtotta az elszámolást is, nem elhanyagolható összeg volt a munkadíjuk!!! Mindez úgy, hogy a saját munkáját olcsóbban számította meg és ingyen voltak a fuvarok is. Csak kisebb részt tudtam kifizetni, a többit majd folyamatosan, részletekben.


Építési napló, 2008. 02. 26., kedd #

15 fok, napos idő. Saruk odapróbálása a kőfalhoz, kőfal lemérése.

Saruk odapróbálása a kőfalhoz

Maestro, 2008. 02. 25., hétfő #

Ági elhozta Vácról a sarukat, holnap még fél órára visszajönnek a kivitelezők és felpróbáljuk őket a kőfalra. Az a biztos, ha így mérem le a lyukak távolságát és eszerint gyártatjuk le a fagerendát. A kutyák el se hitték, hogy ennyi hét után újra övék al első kert. Gondosan végigszaglászták, hiszen tele volt rengeteg új szaggal. A kerítésre eszükbe sem jutott felmászni, de a biztonság kedvéért egy darabig kint maradtam velük, hogy az első kísérletnél leordíthassam őket onnan, ha mégis. Összeszedegettem még az apróbb szemetet, görbe szegeket az aknafedlap tetejéről, hulladék drótokat, miegymást.

Nagy óvatosan elbontották a fedkövek zsaluzatát. Végül is nem raktak bele vas rögzítéseket, csak csemperagasztóval kenték be jó erősen (fagyálló és rugalmas fajta). Ha fent lesz a gerenda, az majd úgyis leszorítja őket. Nem csak dübelekkel lesz felfogatva, hanem alatta lesz pár centi kenés, hogy teljes felületen szorítsa és meg is fogja a köveket. De nem is nagyon lesz rajtuk különösebb erő.

A fedkő kizsaluzása

Berakták a helyére a régi kaput. Először azt hittük, hogy valami új megoldást kell találni a rögzítésére, de aztán kiderült, hogy így is van elég hely a külső oldali kampó ki- és beakasztására. Nem tudom, mikor lesz meg a tolókapu, mindenesetre ez a megoldás akár még egy évet is gond nélkül kibír így is.

A régi kapu visszarakása

A zsaluzáskor kicsorgott betont a kivitelezőnk gyémánttal vágta meg és aztán már pontosabban tudta vésni.

Fugázás gyémántkoronggal

A kőrakás helyén most tiszta és sima föld van, csak a fű hiánya mutatja, hogy ott volt négy éven át a kerítésünk :-)

A kőrakás helye

A munkásaink nem csak bent csináltak rendet, de a telek előtt is rendezték a viszonyokat. A földdel kevert, fűvel benőtt sóderhalmot is eltüntette egyikük valahol az erdőben. Maradt egy harmad köbméter sóder a betonozásból, azt neki adtam, többe került volna behordani és tárolni, így meg felpakolták és elvitték, legalább ez sincs útban. A maradék követ is elvitték, egyre nő a rend a telek előtti részen!

Belülről nézve

Végezetül lemosták a slaggal a kerítést, a beton- és kőportól fehér falak egyszerre életre keltek, színesek és plasztikusak lettek. A kivitelezőnk is lelkesen fotózta a keze munkáját. Észrevette, milyen széles vigyor ül az arcomon, és ezt szokott kisfiús mosolyával nyugtázta. Ezért jó szigorúnak lenni az emberekkel, mert egyetlen mosolyt is nagyobb elismerésnek éreznek, mintha más dicshimnuszokat zengene. Este még egyszer meglocsoltuk a kerítést. És Áginak is tetszik!

A kerítés lemosása
A kész kőfal

Építési napló, 2008. 02. 25., hétfő #

14 fok, napos idő. Fedkövek fugázása, régi kapu átmeneti visszahelyezése, rendrakás és levonulás.

Fedkövek fugázása

Maestro, 2008. 02. 23., szombat #

Nem voltunk itthon, de a munka azért haladt. Felrakták a fedköveket, alulról és minden oldalról megtámogatva deszkákkal. Itt faragni már nem kellett, mert tegnap a földön összeállították az egészet, de valahogy fel kellett rögzíteni a fal tetejére. Ennek módját majd csak hétfőn fogom tudni megkérdezni a kivitelezőnktől. De valami olyasmit mondott, hogy befúrnak valami vasakat a kőfal tetejébe és a fedkövek aljába.

A felrakott fedkövek

Feltöltötték az áthajtó előtt és mögött is az út szintjét, hogy be lehessen majd menni kocsival. Van egy kis fekvőrendőr-jellege, de úgyis óvatosan kell áthajtani a kapun... A kivitelezőnk elvitte a maradék terméskövek nagy részét, a háza körül épít belőlük valami kis támfalat. De a lényeg, hogy teljesen kész a kőfal!


Építési napló, 2008. 02. 23., szombat #

13 fok, napos idő. Fedkövek falazása, takarítás, rendrakás,.

Fedkövek falazása

Maestro, 2008. 02. 22., péntek #

Kizsaluzták az áthajtót, és kifugázták a kövek között. A széle egy kicsit meglepett, én azt hittem, hogy az áthajtó legszélén a kövek széle lesz.

Kizsaluzás

De nem az lett, hanem 2-3 centi beton. Kérdeztem a kivitelezőnket, nem fog-e ez idővel letörni, ha átmegyünk rajta a kocsival? Reményei szerint nem. Ezt elsőre talán kicsit alaptalan optimizmusnak gondolhatnánk, de aztán eszembe jutott a terasz sarka, ami nem tört le a 30 tonnás teherautó alatt sem. Az oldalát letisztogatták, nyomtak rá még egy réteg hígabb betont.

A kész áthajtó

Eltakarították a kőrakás helyén maradt hulladékot (kőszilánkokkal kevert mindenféle föld, ami még a kövek ide-oda pakolászása közben akadt a markoló kanalába). A fű kicsit megviselt a munkálatok után, de azt könnyű helyrehozni és utána minden tökéletes lesz.

A kész vadháló

Az utcai kerítés déli végére több méter hosszan átnőtt az oldalsó kerítésről a vadszőlő. Mivel erre külön felhívtam a figyelmüket, a kivitelezőnk saját kezűleg fejtette le a kacsokat a régi dróthálóról és az újonnan felrakott hálóba is szépen belefonta a vadszőlő indáit.

Az átmenekített vadszőlő

De a mai fő program a fedkövek előkészítése volt. Deszkákból kalodákat csináltak és még a földön kirakták a fedköveket. Ezek már jobban faragott kövek, ugyanis a fedkő lesz az átmenet a szabálytalan, girbe-gurba kőfal és a szabályos, mértani gerenda között.

Fedkövek válogatása

Szóval, ezek a kövek méretre faragottak, szabályos élekkel és sarkokkal. Na jó, azért a gyémántkorong nyomai mindenütt utólagos faragással el lettek tüntetve, de a falhoz (és a ház falához) képest valóban nagyon szabályosak. Avatatlan szemlélő persze rusztikusnak és szabálytalannak mondaná ezt is.

A kaloda felrakása

Építési napló, 2008. 02. 22., péntek #

12 fok, napos idő. Áthajtó fugázása, fedkövek kifaragása és a fedkőtartó zsalu elkészítése az északi oldalon.

Fedkövek kifaragása

Maestro, 2008. 02. 21., csütörtök #

Szokatlan módon, ma nem a kőfalat rakták, hanem csak a környező részekkel foglalkoztak. Deszkákkal kirakták az áthajtó határvonalait. Hamar kiderült, hogy ezt csak emlékezetből tették, de gyors tervegyeztetés után 20-ról 30 centire módosítottam az oldalirányú túllógást.

Az áthajtó zsaluzata

Először a tetejét egyirányú lejtéssel akarták rakni, de gondoltam a fel- és lehajtásra is, és egy enyhén domború hátat javasoltam, ez optikailag is csökkenti kicsit a magasságát. Két deszkából íves sablont vágtak ki, ezeket tolták aztán a szegélydeszkákon és ezekhez igazították a köveket.

Az áthajtó kövezése

A kőfal alsó része teljesen kész, reggel kifugázták a legtetejét is, már tényleg csak a fedkövek vannak hátra és aztán megvan ez is.

A kész kőfal

Napközben esett az eső, egy időre abba is hagyták a munkát.

Kőfalak

A kerítéshálókat mindkét oldalon felrakták, alakra vágták és jól rátekerték az alső vezérdrótra. Ahol csak lehetett, a szemescsavarra is feltekerték.

A vadháló rögzítése

Most látszott csak, hogy mennyire kellett ez a sötét kőből készült áthajtó a kerítésnek. A körív alatt volt még 20 centi függőleges rész, amitől kicsit tojásdad kinézete volt.

Az áthajtó

Most, viszont, hogy mellette is visszatöltötték a földet és az áthajtó is megvan, végre tökéletesen kerek az ív és tényleg 'a földből nő ki' az egész. Éppen, ahogy elképzeltem!

A kész körív

Építési napló, 2008. 02. 21., csütörtök #

8 fok, napos/esős idő. Áthajtó lekövezése, kerítéshálók felrakása.

Áthajtó lekövezése

Maestro, 2008. 02. 20., szerda #

Kiszedték a polisztirolt a csengő helyéről, ebbe a kis fészekbe fogom majd beszerelni a csengőt:

A csengő helye

Ma csak a kivitelezőnk rakta a falat, a többiek a kerítés körül szorgoskodtak. Az egyik keverte a betont és pakolászott ezt-azt, a másik a drótháló alsó vezérdrótját húzta be a szemescsavarokba, illetve még előtte befúrta mindkét oldalon a maradékokat is. Mélyebbre befúrták őket, jó erősen betekerték egy 260-as szöget dugva a csavarszembe. A lyukat pedig utólag kinyomták fehér szilikonnal, amit még a csavarokkal együtt hoztam.

Dübelezés

A vezérdrótokra raktak egy-egy ellenmenetes feszítőt is, hogy elég masszív legyen és bírja a kutyák rohamait is. A régi vadháló-darabokat az egyik munkásnak ajándékoztam, nekem úgyis csak gond lett volna felvágni és elvinni kidobni. Úgyis ő hozta a kerítéshálót a kennel elkerítéséhez (bár ő meg ajándékba kapta egy régebbi munkájuknál).

A vezérdrótok

Kimérték a kerítésháló tetejét, és elég furcsának nézett ki, mintha a lejtősebb résznél lett volna magasabban, holott pont fordítva kellett volna lennie. Beszinteztem a lézerrel a falat, de tökéletes volt a kitűzés, csak optikai csalódás volt: a bal oldalon jobban lejt a terep, ezért meredekebben ment a zsinór is és ettől tűnt úgy, hogy a jobb oldali zsinór alacsonyabban van nála.

A kőfal alsó része teljesen kész lett, már csak a fedkövek vannak hátra. Ellenőrzésképpen lemérte a két felső csücsök távolságát, és természetesen 1-2 centi eltérés volt csak.

Elkészültek a kőfalak

A kőfal alacsonyabb részei mellől összeszedték a betonhulladékos földet és az erdő széléről a korábban az alaptestből kiásott földből hoztak vissza egy keveset. Gondolkodtam, hogy a régi kapu vasalatát az átmeneti időre fel is hegeszthetnénk a bebetonozott vastappancsokra, de végül az egyszerűbb megoldást választottuk, vissza lesz téve két akácoszlop és azokon lesz a kapu, amíg el nem készül a tolókapu. Nagyon remélem, hogy a kutyák nem fognak felsétálni a kőfal tetejére. Vagy ha fel is sétálnak, mert ahhoz elég széles a belső felén, de lefelé már nem ugranak a másik oldalon...

Az ideiglenes kapu oszlopának helye

A kivitelezőnk megerősítette, hogy elvinné a maradék köveket. Ez nagyon jó, mert mi már semmit nem tervezünk velük, és annyival kevesebbet kell fizetni a munkáért. Kért újabb adag pénzt, de csak lecsesztem, hogy szóljon előre, nincs a zsebemben több százezer forint. Kérdeztem, eddig hogy állunk, hát elsőre rengetegnek tűnt, de aztán utánaszámoltam, hogy csak a kőfal rakása, 4 évvel ezelőtti árakon is mennyi lett volna, plusz az infláció, plusz a kerítés, az alapásás, a vasszerelés, a betonozás stb. Azt hiszem, mégis jobb volt napidíjban számolni. Úgyis talán még egy nap és végeznek is, ezt már kibírjuk. Egy kisebb részletet majd kap holnap.


Építési napló, 2008. 02. 20., szerda #

11 fok, napos idő. Kőfal tetejének rakása, dübelek befúrása, alsó vezérdrótok kihúzása.

Kőfal tetejének rakása

Maestro, 2008. 02. 19., kedd #

Reggel nem itt kezdtek, mert a kivitelezőnk trágyát hordott a teherautóval a saját kertjébe, de utána jöttek és rakták tovább a kőfalat. Már nagyon a vége felé járnak, ki is jelölték a felső síkot, két palló és rá kötött zsinórok mutatják a kör megfelelő sugarait.

Egyre kerekebb az ív...

Ma sokkal kevesebbet raktak, mert egyre hajlik visszafelé a kő íve, másrészt már nincs más, amit rakhatnának, amíg a frissen lerakott kövek alatt kicsit megköt a beton.

Már a vége felé járnak

Utána a köveshez mentem, kifizettem neki a maradék követ, és hoztam még pár száz kilóra való válogatott lapos apróbb követ, amik jók lehetnek még a lefedés kirakásához, hogy legyen választék. Mire hazaértem, az emberek már nem voltak ott, csak kiraktam a követ egy külön halomba.

Az utolsó adag terméskő

Esti fotó a kerítésről

Felhívtam az asztalost, nagy szabadkozva mondta, hogy 52 ezer lenne a gerenda, mert mégis hajlítani kell, sablont csinálni hozzá meg ilyenek. Mondtam neki, hogy ne is mondja tovább, a technológiát én is sejtem, és ez az ár éppen az a nagyságrend, amire gondoltam. Viszont jó lenne meglennie vele néhány hét alatt, mert sietni kell a kerítéssel. Ez mondjuk nem teljesen igaz, de ha azt mondom, hogy mindegy, akkor fél év alatt sem készül el vele... Kiderült, hogy beszélt már a lakatossal is, aki ugye a kaput csinálja. A vascsövek pozicionálásán aggódott, de megnyugtattam, hogy a ferde megtámasztás miatt akár több centi pontatlanságot is elnyel a szerkezet, nem tudja elrontani. Azért végül abban maradtunk, hogy majd csak akkor kapja meg a végleges rajzokat, ha már megvan a kőfal és itt vannak az acél saruk is.


Építési napló, 2008. 02. 19., kedd #

9 fok, napos idő. Kőfal tetejének rakása, dübelek befúrása a kőfal tetejébe.

Kőfal tetejének rakása

Maestro, 2008. 02. 18., hétfő #

Egész nap fagypont alatt volt a hőmérséklet, nem jöttek dolgozni.


Maestro, 2008. 02. 16., szombat #

Éppen versenyről jöttem hazafelé délután, úgyhogy beugrottam a déli végeken lévő Bricóba. Volt nálam egy minta a szemescsavarból, és ez alapján a kommersz, beütésre terpesztő dübel a rövidsége miatt kiesett. Ez a dübel egy kívülről rovátkolt fém henger, amiben egy szűkülő furat van, az egyik felében menettel, a belsejében pedig egy kis fém rudacska. Ezt a rudacskát bekalapálva a dübel belefeszül a lyukba, és a menetbe bele lehet hajtani például egy metrikus menetű szemescsavart. Helyette Fischer rézdübelt találtam, ami kimondottan kövekhez és kőfalakhoz készült. Ebben nincs külön feszítő pöcök, hanem maga a behajtott csavar feszíti szét a végét, ahogy betekeréskor eléri az utolsó fél centis tartományt. Szépen bele is tekertem a csavarokat addig, amíg még nem feszültek bele, és hamarosan már a kerítést fogják tartani.

Szemescsavarok és a rézdübelek

Ma is nagyon hideg volt és a szél is fújt, nem falaztak csak az egyik munkás ugrott át reggel és vette le a takarást a falról.


Maestro, 2008. 02. 15., péntek #

Kialakították a csengő helyét, gyakorlatilag egy méretre vágott polisztirol kockát falaztak be, felette egy kicsit jobban kilógó, nagy vörös kővel.

A csengő helye

Jó hideg volt ma is, és állat mód fújt a szél is. Kérdeztem a kivitelezőnket, nem fagyott-e meg a beton. Azt mondja, ezt lehetne látni, mert jégkristályok jelennek meg rajta. Eddig használt a fagyálló adalék, meg az éjszakai takarás, meg hogy nappal azért fagypont fölé ment a hőmérséklet.

Már állványról rakják

A kerítés belső íve már kezd visszafordulni, egyre szebb az egész. A déli felén hiába kértem tegnap, hogy tegyék kötésbe a köveket, újabb sorokat raktak átmenő fugával. Ezután viszont talán már odakerül egy rendesebb kő is.

Látható az ív is

Az ív felső szakaszát már meg kell támasztani, legalább is amíg meg nem köt a beton. Gyakorlatilag minden követ külön alátámasztottak egy-egy léccel.

Megtámogatott ív

Ahogy haladnak felfelé a falazással, és kezd falból oszlop keresztmetszetűvé zsugorodni, egyre gondosabban kell válogatni a köveket, sokszor faragni is kell őket a pontos illeszkedéshez.

Kövek válogatása

A statikusom hívott, az embere nem igazán akarja ezt a munkát, a sokkal egyszerűbb szerkezetre mondott 150 ezret. Ő tehát felejtve, az asztalostól várom most az árat. Beszéltem vele, megkapta a rajzot, de csak jövő héten tud rá árat mondani. Remélem, ő kicsit normálisabb lesz...

A kerítés a házból nézve

Beszéltem a csavarboltosokkal, és van náluk 8-as szemescsavar, mégpedig rozsdamentes acélból. Először valami 300 forintos darabárat mondtak, de aztán jobban megnézték (pár éve ott áll a raktárukban, szerintem örültek, hogy elviszi valaki), és 130 forint lett belőle. Este, mikor Ági hazahozta, akkor láttam, hogy gyönyörű, kovácsolt szemescsavarok, nem az a hajlított drót izé. Tökéletesek lesznek, azt hiszem.

Szemescsavarok

Építési napló, 2008. 02. 15., péntek #

6 fok, napos idő. Kőfal rakása, csengő helyének kialakítása.

Kőfal rakása

Maestro, 2008. 02. 14., csütörtök #

Ma semmi extra nem volt, rakták a falakat. Már nagyon a vége felé tartanak, emelkedik a belső ív is rendesen.

Az északi oldal

Holnapra elég hideget jósoltak, nem tudom, fogják-e folytatni a munkát. A kő is eléggé fogytán van, de talán elég lesz. Esetleg ha nagyon hideg lesz, elmennek és hoznak egy autóra valót.

Folytatódik a falazás

Az északi felén lett egy furcsa púpja a falnak, de a kivitelezőnk szó nélkül kiszedette azt a néhány kiálló követ, és majd laposabbakat tesznek be helyettük.

A felső ív korrigálása

Betették a felső vaslemezeket is, a csengő is készen áll a beépítésre:

Betonozásra készen

Már mindkét oldalon kezd magasodni a fal, hamarosan látható lesz majd a körív is, már nagyon várom.

Magasodik mindkét oldalon

Építési napló, 2008. 02. 14., csütörtök #

2 fok, borús idő. Kőfal rakása, felső tartólemezek bebetonozása.

Kőfal rakása

Maestro, 2008. 02. 13., szerda #

Már azt hittem reggel, hogy nem is jönnek. A hideg idő miatt csak reggeli után, 9 óra felé jöttek dolgozni. Folytatták a belső ív falazását, már egyre szebben kiadja a végleges formát.

A belső ív kezdete

Jól gondoltam tegnap: nem terveznek ramonádot csinálni, hanem majd egyenként megtámogatják a köveket a visszahajló részen. Nem tudom, nem lesz-e ez több munka, mint két deszkából és néhány lécből összetákolni egy sablont, de ők tudják...

Betonkeverés

Megkaptam a statikusomtól az árajánlatot a fa tartóra, 200+ÁFA lenne! Erről rögtön le is mondtam, helyette megkértem, hogy számolja ki ugyanezt úgy is, hogy ívesen hajlított ragasztott fa helyett sima tömbösített deszkalapból van kivágva a két oldallapja. Annak az ára remélhetőleg a töredéke lesz majd, én magamban 40-50 ezernél többet nem szántam erre. Ettől függetlenül kértem rá ajánlatot az asztalostól is, nála legalább a szállítás ingyen lenne, és egyébként is, itt lenne az alkalom meghálálnia a munkákat, amiket vittem neki.

Utcai nézet

Kitűztük a csengő helyét, egyelőre egy hungarocell tömböt falaznak be helyette, és majd külön ragasztják be a csengőt tartó szerelődobozt.

Már itt tart a belső ív

Hidegnek ígérkezett az este, a tóépítésből maradt geotextíliába bugyolálták a kőfalat.

Hőszigetelés

Beszéltem a bádogossal is, hogy miként tudná lefedni a fagerendát. Talán meg tudja oldani valami finom hajlítással, elég nagy a kör sugara. Vagy az én ötletem, hogy a lemez marad sík, de egy 3-4 mm-es rézdrótot forrasztanak rá két oldalt, vízcseppentőnek. Abban maradtunk, hogy majd kijön megnézni, ha megvan már a fa tartó. Addig is megkértem, hogy egy rézlemezt szerezzen be nekem.


Építési napló, 2008. 02. 13., szerda #

3 fok, napos idő. Kőfal rakása, belső ív falazása.

A belső ív falazása

Maestro, 2008. 02. 12., kedd #

Reggel a kivitelezőnk felhegesztette a meghajlított 16-os betonvasakat a lemezekre. A nagy lemezekre 5 db kerül, négy a sarkokba és egy középre is. A kicsikre csak négy, és nem mindegyikre jutott 16-os, hanem a régi kapuból kivett 12-esből vágtak. A két alsót be is betonozták, a felsőkhöz még nem ért el a fal.

Rögzítőlemez készítése

Már mindkét oldalon elérték az átjárót, elkezdték rakni a belső körív első köveit is. Ezúttal Zsemle meózta a munkákat.

Falazás

Egy deszkatákolmányt állítottak fel az átjáró közepén, ez tartja a körív közepét mutató betonvasat (a vas két végén ásványvizes palackok, úgy is mint balesetvédelmi intézkedés). Nem húztak ki madzagot, csak odaillesztik a mérőszalagot és ahhoz igazítják a köveket.

A körív közepét tartó állvány

Azt még nem tudom, hogy fogják rakni az ívnek a felső, visszahajló részét sablon nélkül. Az én tippem az, hogy egyenként fogják valami léccel megtámasztani a köveket, egyszerre csak egy sort, aztán a másik oldalon rakják, amíg kicsit megköt és akkor jön a következő réteg. Esetleg, ha többet kellene várni, közben elkezdik felrakni az új vadhálót is.

Az utca felől nézve

A történelmi pillanat: a belső ív első köve a kőfal alján:

A belső ív első kövei

A gerendára még nincs árajánlat, de napokon belül ígérte a statikus. Remélem, nem lesz valami egetrengetően drága, mégis csak referenciaérték meg ilyenek. Egyre hidegebb az idő, nem tudom, holnap folytatják-e a munkát. Én mindenesetre azt szorgalmazom, hogy amíg lehet, csinálják csak.


Építési napló, 2008. 02. 12., kedd #

4 fok, napos idő. Kapu tartólemezek készítése és bebetonozása, kőfal rakása a középső részeken.

A kapu tartólemeze

Maestro, 2008. 02. 11., hétfő #

A kőművesünk kicsit morgott, de kiszedte a falból azt a két követ, amik a kapu görgőtartóinak bebetonozását akadályozták. Elmentem Szobra, beszélni a lakatossal. Végigbeszéltük a kaput, a keret 40x60-as zártszelvényekből lesz, a görgők sínjei 42-es csőből, a felső ívnek viszont elég lesz egy laposvas is, úgyis csak a háló legfelső 30-40 centijét tartja.

Kerestem vadhálót is, de csak rendelésre tudtak volna hozni, és minimum 50 métert. A Piramisnál viszont találtam hálót: egyetlen egy tekercs vadhálójuk volt raktáron, de az éppen 2 méteres és éppen az erősített verzió volt! Be is dobtam a kocsiba és elvittem, mint a pinty! Hoztam menetes szárat a fagerendához, és anyákat az átmeneti rögzítéshez.

A végleges anyák a következőképpen fognak kinézni: egy-egy 5-6 centis félgömböt esztergáltatok, bennük vakfurat menettel, a betekeréshez pedig lesz néhány kis furat a félgömb oldalán, amikbe valami acél pálcát bedugva lehet erősebben is tekerni. A kapu vasalata vagy valami készen kapható lesz, vagy a lakatosunk csinál egyedi szerkezetet. A kézi nyitáshoz forgó gombot javasolt. Nekem jobb ötletnek tűnt egy olyan fogantyú, aminek a megemelése vagy más kimozdítása oldaná a reteszt, de ez még jobban ráér. Kb. 3 hét múlva tudná megcsinálni, de akkor néhány nap alatt, és 60-80 ezer között lenne.

Folyik a munka

A falak már mindkét oldalon kezdenek magasodni, alaprajzilag már az utolsó métereknél járnak, munka persze van még elég. A kivitelezőnk délután átviszi a lakatoshoz a 16-os betonvasakat és meghajlítják a présgépen, aztán felhegeszti és betonozza befelé a tappancsokat. Ez egyben azt is jelenti, hogy a kőfal belső körívét is elkezdik rakni.

Már csak a közepe van hátra

Az építési munkálatok az utca felől:

A kerítés az utcáról nézve

Szépen emelkedik az átjáró körüli falszakasz:

A felmenő falak rakása

A köves hozott 2 tonna követ a furgonjával, ezek mind válogatott nagy és lapos hasított kövek voltak. Egypár ilyenből meglesznek az alsó 1 m-es magasság kövei, és az ívhez lapjával rakandó kövek is ezek közül kerülnek ki. Ennyi talán elég is lesz, a maradékra pedig lehet, hogy a kivitelezőnk vevő lenne. Ha mégsem, majd felhasználjuk a kertben valahol. A törmelékeket szórják szépen a kitöltő betonba, azzal nincs már gond.

Újabb adag kő

Beszéltem a statikusommal is, hamarosan lesz ár a gerendára. Kitaláltak valamiféle bennmaradó fa sablont, amivel gyorsabban és olcsóbban elkészülhetnek vele. Belül üreges lesz, kívülről viszont teljesen olyan ragasztott fának fog látszani, mint amit elképzeltem.


Építési napló, 2008. 02. 11., hétfő #

2 fok, napos idő. Kőfal rakása a déli oldalon és az északi középen.

Kőfal falazása

Maestro, 2008. 02. 09., szombat #

Megérkezett az árajánlat a sarukra, 8 mm-es lemezből 12 ezer lenne egy darab, 6 mm-esből 9 ezer. Azt hiszem, ennyit nem számít az a 2 mm, inkább legyen a 6-os.


Maestro, 2008. 02. 08., péntek #

Beszéltem azzal a váci céggel, akik lemezeket szoktak méretre vágni. Eléggé leterheltek mostanában, de a kerítésbe betonozandó lemezeket megcsinálták még a délelőtt, Ágicza Pest felé menet át is tudta venni őket. Nem kellett fizetnie, azt mondták, majd a sarukkal együtt. Érdekes, hogy szegénykét sehol sem veszik komolyan, elhozza a mindenféle lövész vagy esztergályos alkatrészeimet, de a válasz a végén mindig az, hogy majd az uraddal elintézzük. A saru rajzát is elküldtem nekik, majd adnak rá árajánlatot.

Ma elkezdték rakni a kőfalat a déli szárnyon is. A kaputól balra beépítettek egy gyönyörű nagy sárga követ is. Bárcsak csupa ilyen lett volna az egész ház és a kerítés is, de sajnos ez a szín nem túl gyakori a köveknél, csak elvétve fordul elő ennyire szép sárgában.

A sárga kő

Már kezd kiemelkedni a fal a földből, szépen a tervek szerint haladnak vele.

Kőfal falazása

Egy-egy nagyobb kő szinte át is lóg a vasháló rácsán, de ez nem baj, annyival jobban tartja a belső mag a falakat.

A fal belseje

Ma délutánra ennyit haladtak, már kezd látszani a fal kontúrja:

Kezd kiemelkedni a fal

Építési napló, 2008. 02. 08., péntek #

7 fok, napos idő. Kőfal rakása az északi középen és a déli végen.

Kövek válogatása és falazás

Maestro, 2008. 02. 07., csütörtök #

Kicsit szemerkélt az eső, de azért belekezdtek a munkába. A kivitelezőnk hozott 1,7 tonna követ Visegrádról, nagyon szépeket, ő válogatta mindet. Először megijedtem, mert szörnyen kicsinek tűnt a halom, de aztán kiderült, hogy még egy ugyanakkorát leraktak a másik oldalra is a kocsiról.

Újabb adag kő

A régi halomban lévő kövek földesek-sárosak voltak, Zsala a nagynyomású mosóval tisztogatta őket egyenként, minden oldalról.

A kövek lemosása

Beszéltem a lakatossal a kapuról, 2-3 hét múlva tudja megcsinálni, addig rá is ér. Szerinte legjobb lenne bebetonozni valami vaslemezeket a falba, és azokra menne majd a kapu. A munkások viszont már túlmentek az egyik ilyen rögzítési ponton, és nem túl szívesen bontották volna le a falat, amit nagy nehezen összelegóztak. Végül abban maradtunk, hogy azt az egyet dübelezzük, a többit viszont be fogjuk betonozni. Ági holnap elmegy Vácra, ahol ilyeneket vágatnak, és hoz anyagot. A kivitelezőnk pedig ráhegeszt 16-os betonvasakat, amit a falban tartják.

Már látható a kerítésfal szerkezete, a két oldali kőfal közé vasháló kerül és kibetonozzák a hézagot.

A kerítés szerkezete

A vashálót az alaptestből kiálló vasakhoz kapcsolják. A munkálatokat Kajla kutya is figyelemmel kísérte.

A vasháló bekötése

A kerítés széle hamar elérte a végleges magasságot, és itt teljes szélességében kövekkel fedték le. A fugázás is ugyanazzal a finom szemcsés betonnal történt, mint amivel a falat rakták és amit a közepébe is öntöttek.

Fedkövek lerakása

Ennyi készült el a kerítésből a mai nap végére:

Már látszik belőle valami

Ágival megnéztük a kapu formáját, persze most sem volt jó neki az egyszerű megoldás, felül íveset szeretne, ami tükrözi a kapu tetejének ívét. Viszont jó hír, hogy megfelelne neki a vadháló is, persze vadonatúj és nem kinyúlt változatban. Nagyon könnyű lesz így a kapu. És zárhatóra fogjuk majd megcsinálni, nem kell leláncolni, hanem rendes zár lesz rajta. Plusz egy kézi emeltyű, amivel ki lehet nyitni (becsukáskor magától reteszel), hogy a kutyák nehogy kinyissák unalmukban. A statikus már készíti az árajánlatát a fagerendára, de még nem mondott semmi konkrétat róla.


Építési napló, 2008. 02. 07., csütörtök #

6 fok, borult idő. Kövek mosása, kőfal rakása az északi félen.

Kőfal rakása

Maestro, 2008. 02. 06., szerda #

Délelőtt befejezték a maradék betonozást is.

Sóder rostálása

Az alapozásból kiálló vasak a kőfal bekötésére szolgálnak. Valószínűleg megállna a saját súlyától is, de semmit nem bízok a véletlenre. A képen tekergőző gégecsövek az elektromos ellátást biztosítják majd.

Elkészült az alapozás

A kőművesünk elkezdte rakni a falat az északi végén. Hiába mondtam el neki annyiszor, mégsem olyan nagy kővel indította a legvégén, de persze kijavította, csak morgott egy kicsit. Erre vállat vontam és ott hagytam. Mire visszamentem, már sokkal nyugodtabban folyt a munka. Úgy látszik, ezeket a helyzeteket így kell kezelni, mert utána nagyon gondosan a terv szerint csinált mindent.

Kőfal rakása az északi oldalon

Elkészült a kutyák kerítése is, bezártuk a ház mögé a meglepett ebeket. Bevittük oda a kutyaólat is, Ági szerint akár lakhatnának is ott véglegesen (ezt feltehetőleg az előkert védelme érdekében mondta). Amíg ott pakoltunk, a jómadarak a hátsó kertben rohangáltak, ez már elég nagy volt nekik ahhoz, hogy igazi sprinteket vágjanak le, mint az erdőben.

Az új kennel a ház mögött

A képen látható, mennyivel kerül lejjebb a kőfal a környező terephez képest. Ennek az az értelme, hogy így tényleg olyan lesz majd a kerítés, mintha a földből nőne ki, és nem fog kikandikálni alóla a betonozás.

Kerítésfalazás

Közben szétkapták a telek előtti kőhalmot, és kiterítették a köveket a telek előtti gyepen. Mindenképpen kell majd hozni még, a kivitelezőnk holnap megy érte Visegrádra.

Kövek válogatása és tisztítása

Építési napló, 2008. 02. 06., szerda #

5 fok, borult idő. Alaptest betonozásának befejezése, kőfal rakása az északi végen

Elkezdték falazni a kőfalat

Maestro, 2008. 02. 05., kedd #

Nekem korán reggel Szobra kellett mennem, mire visszaértem, már javában folyt a vasszerelés. Kicsit be is vásároltam a csengőhöz, hoztam magammal gégecsövet a kábel elvezetéséhez a kerítésben, vízálló csengőkapcsolót, szerelődobozt. A dübeleket későbbre hagytam.

Beszéltem a statikussal, meg tudja csinálni rétegelt-ragasztott fa tartóként, elküldtem neki a rajzokat. Elküldtem a lézervágósoknak is a tervet.

Nagyon passzentos árkot ástak az alaptestnek, éppen hogy megvolt a 4 centi betontakarás a vasakon, nem fog sok felesleges beton belemenni.

Az alapárok

A vasszerelés szépen elkészült és - mivel emlékeztettem rá őket - nem mulasztották el berakni a középső szerelővasakat egymással összehúzó drótokat is minden második kengyelnél. A polisztirol alátéteket a kerítés két szélén alkalmaztuk, a céljuk a talaj esetleges mozgásaitól való függetlenítés. Az az alacsony szakasz masszívan meg fog állni konzolosan is a középső részből kinyúlva.

konzolos alapozásvégek

Az átjárónál kiszélesedik az alaptest, erre jön majd a már előre kirakott kőburkolat. A maradék köveket beleszórták az alaptestbe, ezzel is spóroltunk valamennyi betont.

Vasszerelés az áthajtónál

A kerítésbe 2-2 akác oszlop bele lesz betonozva, ezeket égetéssel készítették fel a viszontagságok elviselésére.

A kerítésoszlopok égetése

Nagyjából a 3/5-ével végeztek, mikor már kezdett esteledni. Kapacitáltam a kivitelezőnket, hogy fejezzék már be, okosabb lenne munkahézag nélkül megcsinálni az egészet, de fáradtak voltak már és inkább hagyták. Éjszakára Ági növénytakaró fátylával és üres cementes zsákokkal fedték le a betont.

Bebetonozott akác oszlop

Éjjel még a terveken dolgoztam, a múltkori fotóra rámontíroztam a kerítés tervét:

A kerítés fotómontázsa a házzal

Ilyen lesz 3D-ben a kapu és környéke:

3D kerítésmodell

Építési napló, 2008. 02. 05., kedd #

6 fok, borult idő. Alaptest vasszerelése, betonozása.

Alaptest vasszerelése

Maestro, 2008. 02. 04., hétfő #

7-re jöttek és kikapták a régi kerítést. A régi oszlopok meglehetősen elkorhadtak a földben, dacára a bitumennek, de ez a részük úgyis le lesz vágva. A kivitelező az égetést javasolta, és erre a bitument. Ezúttal gond nélkül megtalálták az elektromos kábelt és kimenekítették oldalra. Nem fog elérni a bejárat felőli oldalig, még hezitálunk a sorsán. A kivitelezőnk hozatott Szobról anyagot, sóder, vasat, cementet. Kiásták az alapot, Ági vitt nekik teát, közben az egyik munkás csinálta a kennel kerítést is. Kicsit robusztus pallókat talált hozzá, de úgyis csak ideiglenes lesz.

Az alapárkot teljesen kiásták, a földnek a termőföld részét a telken rakták félre, a többit beborították szemben az erdőbe. Holnap már betonoznak! Az egyik munkás kiválogatta az áthajtóhoz való szürke szobi köveket, egy az egyben kirakta egy félreeső helyen. Még egy adaggal hagyott tartaléknak és a törésekre, a többi kis fekete követ bele fogják úsztatni a betonba, annyival is kevesebb beton fogy majd.

Az átjáróhoz kiválogatott kövek

Kiszerkesztettem a lézervágáshoz a logót. Csak 16 mm-ig vág a gépük, de kicsit sorjásan kimegy belőle a 20 is. Jó is lenne, mert 1500 Ft a vágás métere, nem lenne jó két darabból összerakni. Megpróbálunk valami díszesebb sarut is kivágatni velük, ha meg is tudják hajlítani, akkor hegeszteni sem kellene. A tetején a fára még gyűjtjük az ötleteket, de valószínűleg tömbösített pallókból lesz, belül üreges, fent rézlemez fedéssel.


Építési napló, 2008. 02. 04., hétfő #

6 fok, borult idő. Régi utcai kerítés elbontása, alapárok kiásása.

A régi kerítés elbontása

Maestro, 2008. 02. 03., vasárnap #

A kivitelezőnk reggel jött, megbeszéltük a tennivalókat. Végignéztük az összes problémás pontot és felskicceltem a megoldásokat. Este ezek alapján megrajzoltam az alapozás tervét. A végleges kőfal-tervet pedig úgy készítettem el, hogy a fotó volt a háttér a rajzhoz és a felszerkesztett minta követte a lefotózott szalag ívét. Nem volt sok eltérés, de 10-20 centi is egészen más karaktert ad neki. Persze, az egyszeri arra járónak így is, úgy is nagyon tetszeni fog ez a kerítés, de nekünk maximálisan tetszenie kell! A statikust nem értem el, de reggel még korrigálhatok a vasaláson, ha változtatni kell valamit.

A kerítés látványterve

A két végén végül mégis szélesebb lett a kőfal, ahogy Ági akarta. Ez ügyben a rinyálás ma sem maradt el. Úgy látszik, csak ilyen idegbeteg módon tud hozzáállni minden kérdéshez, pedig a legtöbb dologban ráhagyom (csak hagyja már abba). A köveseket is felhívtam, hogy kellene még egy kis kő. Adnak is, a kivitelezőnk elmehet kiválogatni és elhozni a megfelelőt, ez takarékosabb megoldás és szebb lesz a végeredmény is. Nem túl lelkesen, de a kivitelezőnk vállalta ezeket a fuvarokat, mert hogy 2-3 db 2 tonnás fuvar kell még. A kutyáknak elkerítjük a ház mögötti farakásos részt, ez hosszú távra is jó lesz, de az építkezés idejére különösen.


Maestro, 2008. 02. 02., szombat #

Beszéltem a kivitelezőnkkel, és hétfőn valóban el tudjuk kezdeni az építkezést. A lőtérről hazafelé jövet beugrottam a boltba, ahol is találkoztam az építési előadónkkal. Gyors egyeztetés után abban maradtunk, hogy mégsem jelentjük be az építkezést, mert hiszen nem kell, csak munkájuk lenne a határozatokkal, szomszédokat is értesíteni kellene, szóval kezdjünk bele. Oké, mondtam, holnapután jönnek az emberek és kezdjük építeni. Nézett nagyot! Mondtam, mire várjunk? Ebben igazat adott nekem :-)

Az új kerítés formája szemből nézve

Ági kiragasztotta fehér szalaggal a tervezett formát. Lefotóztuk, közben itt-ott alakítottunk rajta, hogy igazán jól nézzen ki.

A falu irányából nézve

A házból nézve ilyen lesz majd, léptéknek odaállítottuk Cliókát is.

A kőfal vonala a ház felől nézve

Maestro, 2008. 02. 01., péntek #

A kivitelezőnk üzent, hogy hétfőn tudnának kezdeni. Bár rengeteg most a dolgom, Ágival leültünk és megterveztük - pontosabban, véglegesítettük - a formát. Most sem maradt el a szokásos anyázás, Ági a szokottnál is idegesítőbb ilyenkor, én pedig a szokottnál is türelmetlenebb vagyok.

A kerítés végül is kicsit kisebb lett és nem olyan széles alappal, de a lényeg természetesen maradt. A régi oszlopokat egyenletesen fogjuk elosztani és kicsit beljebb hozzuk a telekhatártól, hogy a határon lévő kerítésfal közepére essenek. A régi drótháló marad, és azonnal növényeket futtatunk rá.