ZeBlog archívum, 2008. március

Maestro, 2008. 03. 31., hétfő #

Ma felkerült rá a maradék két réteg festék is, holnap már csak fel kell tenni.

Logo lefestve

Végre érkezett levél az OTP-től, engedélyezték a hitelt és megírták a feltételeket. Felhívtam őket, megadták a közjegyző telefonszámát. Beszéltem vele, először csak jövő szerdára akart időpontot adni a titkárnő, de olyan szépen kértem, hogy mégis csak beraktak holnaputánra az aznapi utolsó ügyfelük után. Az OTP-nél találkozunk, ott igazoljuk magunkat előtte és megkötjük a szerződést. Ezt még be kell vinni a földhivatalba és ahogy ez megvan (1-2 nap), akkor fizetik a pénzt. Már nagyon jó lenne...


Építési napló, 2008. 03. 31., hétfő #

16 fok, napos idő. Céglogó mázolása.

Céglogó mázolása

Maestro, 2008. 03. 30., vasárnap #

Két nyugágy közé drótokra felakasztottuk a logót, és Ágicza rákente az első réteget. Így feketén máris sokkal szebb, ilyennek is képzeltem. Még két réteg, és fel is rakjuk a kapura.


Építési napló, 2008. 03. 30., vasárnap #

16 fok, napos idő. Céglogó mázolása.

Céglogó mázolása

Maestro, 2008. 03. 26., szerda #

Felhívtam a kovácsot, hogy mi újság. Nagy szabadkozva mondta, hogy már készen van egy ideje, csak elfelejtett szólni. Délután átmentem érte, menet közben kifizettem a bádogost is. Visszafelé jövet külön figyeltem a bádogozást, de már egészen sötét, alig lehet megkülönböztetni a fagerenda színétől. A kutyák azóta sem szöktek ki, ez a megoldás működőképesnek látszik.

Logo a láncokkal

A láncszemek igazi kovácsolt karikák lettek. mondta, hogy a hosszúkás szem lenne az igazán autentikus, de nem lehet túl hosszú a lánc, és ehhez az ívelt vonalú logóhoz jól illik ez is.

Kovácsolt vas láncok

A középső láncszemet majd felrakás után nekem kell összehajlítanom, két nagy fogóval megoldható a dolog. Majd próbáljuk megjavítani a weboldalát is, vasárnap délutánra beszélem meg vele egy kis családi látogatást.

Imitált kovácsolás

A logó szép lett, de ez nem okozott különösebb meglepetést, a fánál megkezdett stílusban lett végigcsiszolva az egész, ahogy megbeszéltük.

A kész logo

Az OTP máris elkészült a hitelbírálattal, 2 napon belül értesítenek a szerződéskötés körülményeiről. Talán már pénteken, de jövő hét elején biztosan meglesz a pénz!


Maestro, 2008. 03. 25., kedd #

Végre kitaláltam a tökéletes kutyaelhárító megoldást! Szegények az elmúlt hetet a kenelben töltötték, ott ültek megszeppent képpel, mint akik büntiben vannak.

Végül is egy-egy fél hengert tettem fel, de magasabbra és a kőfal felső síkjára merőlegesen. Amikor meg akarják kerülni, akkor óhatatlanul leesnek, átgyalogolni meg nem tudnak rajta. Azért Kajla kicsit meghorpasztotta, de a rugalmas háló kitért előle és nem jutott ki. Azért a kamerán át szemmel tartottam a számítógép előtt is és amikor próbálta csesztetni a drótot, kiüvöltöttem neki az ablakon át. Érdekes, hogy a déli oldalon nem is próbálkozik, csak az északin. Járt utat járatlanért el nem hagyj...

Este újabb SMS-t kaptunk, megkapták az értékbecslést, 9 munkanapon belül elbírálják a hitelt. Már csak ezt kell kivárni.


Maestro, 2008. 03. 21., péntek #

Így néz ki a kerítésünk, egyelőre még a cégérünk nélkül, de már látványos keretet ad a háznak. Igaz, hogy éveket kellett rá várni, de mégis megépült a kerítés, ahogy elterveztem.

A kerek bejárat

Maestro, 2008. 03. 20., csütörtök #

Reggel jöttek a bádogosok, és felrakták a rézlemezeket a gerenda tetejére. Már az éleket meghajlítva hozták, csak feltették és rágörbítették az ívre.

Előregyártott lemez

Ezt nem bevagdosással csinálták, hanem egy kis laposfogóval 5-6 centinként kis S-kanyart hajlítottak a perembe. Ez pont annyira húzta össze, hogy kövesse a gerendát, de maga a perem egyben maradt és megmaradt a merevsége is. És nem is nézett ki rosszul!

Az oldalél megívesítése

A lemezeket lecsavarozták a gerenda tetejéhez, egészen masszív lett.

Rögzítés a gerenda tetején

Egy negyed négyzetméter lemez meg is maradt, később még jó lehet valamire.

Fent van az első lemez

Ahogy elmentek, egy szivaccsal és fele-fele ecet-víz keverékkel jó alaposan átmostam a lemezt, ne csillogjon annyira. A forrasztások azonnal befeketedtek, mint a Tiffany-üveg ónozása az antikoló folyadékoktól. A lemezen egyelőre csak feketés foltok lettek, de az összbenyomás mégis sokkal tompább lett. Aztán pár hét és tökéletesen sötét lesz.

Felcsavarozás

Éppen jókor csináltuk meg, mert nem sokkal utána jött az értékbecslő. Nem sokat szarozott, elkérte az engterv alaprajzait, lefotózta a házat- elölről-hátulról. kérdeztem tőle, mégis mennyi ér így a ház. Magyarázni kezdte, hogy ez piaci jellegű ügy és nem az építési költségtől függ, az OTP-nek meg úgysem mondhat túl magas árat. Megnyugtattam, hogy nem eladni akarjuk, csak a kíváncsiság miatt kérdeztem. Azt ígérte, hogy ha elkészül vele, majd megtelefonálja az eredményt.

Kész bádogozás

A kutyákkal kapcsolatban azon morfondírozom, hogy talán meg lehetne hosszabbítani a kenelt egészen az utcai kerítésig, akkor nem tudnának kiszökni, de mégis ott lehetnének az események sűrűjében. Ezzel csak az a baj, hogy a tolókapu éppen a tervezett kerítés felé nyílna, valami rést kellene hagyni, amin egy tolókapu átfér, de két kutyafülű állat nem. De a nagyobb baj, hogy ha ezt meg is oldanánk, a kutyák onnantól kezdve nem őriznék a bejáratot. Valami mást kell kitalálni. Az alábbi képen látható az a látvány, amit Csinka élvezett a félkész gerenda tetejéről:

Ezt látja Csinka a magasból

Megint fotóztam jégmadarat a kertben!

Jégmadár a kertben

Építési napló, 2008. 03. 20., csütörtök #

10 fok, borús idő. Fagerenda bádogozásának felrakása.

Fagerenda bádogozása

Maestro, 2008. 03. 19., szerda #

Reggel arra ébredtem, hogy Kajla kint ül a kerítés előtt, Csinka pedig éppen mászik felfelé, kicsiny lábait óvatosan dugdosva a fekvő hálóhenger rácsaiba.

Sikeres szökés

Az északi oldalon a henger le volt taposva, Kajla ezt az akadályt sikeresen vette. Most újat próbáltam, átszereltem a hengert a kerítésoszlopra, hátha akkor nem tudnak végigsétálni a kőpárkányon. Persze, végig tudtak. Vagy felmásztak a magasabb részen. Ági bezsuppolta őket a kenelbe és tudom, hogy szívesen ott is hagyná őket, mert csak tönkreteszik az előkertet.

Letaposott drótháló

Felhívtam a bádogost, hogy miként alakult az e heti programja, azt mondta, hogy holnap reggel jönnek és felteszik a rézlemezt.

Ma telt le a 3 nap, erre az utolsó pillanatban, már este hívott az OTP értékbecslője, hogy akkor jönne megnézni a házat. Holnap délelőtt jön, legalább már teljes pompájában látja a kerítést is.


Maestro, 2008. 03. 18., kedd #

Levágtam 1-1 métert a vadhálóból és összetekerve felapplikáltam a kőfal tetejére, hátha ez meggátolja a kutyák kimászkálását.

Kerítésvédelem

Elsőre jónak tűnt, megilletődve szemlélték az ebek és bent maradtak a kertben.

Kutyaelhárító háló

Maestro, 2008. 03. 17., hétfő #

Kajla is rákapott a kerítésmászásra, de ő nem magas pozícióra vágyott, hanem a meglógás iránti vágy vezérelte. Ma vagy háromszor engedtem be újra, mert mindig kisétált.

Kajla is átmászik a kerítésen

Maestro, 2008. 03. 16., vasárnap #

Ma már előrelátóbb voltam és vittem magammal fényképezőgépet a lőtérre. Ahogy jöttem vissza, már a fogadónál bekapcsoltam a gépet, és sikerült is lefotóznom Csinkát, amint ott ül a kerítés tetején!

Csinka a kerítés tetején
Magaslati kutya

Maestro, 2008. 03. 15., szombat #

Ágicza elültetett 2-2 tő futórózsát a kerítés elé, 1-2 év és szinte ki sem látszik majd a kőfal :-) Csinka ma is többször felmászott a gerendára, de nem sikerült lefotóznom, mindig odarohant hozzám, amint meglátott.


Maestro, 2008. 03. 14., péntek #

Ma elintéztük a hitelt. 3-4 hét, amíg folyósítják, most élünk a hűtő tartalmából, a macskák is kutyakaját esznek és próbálunk elvegetálni addig valahogy. Valami kisebb munka majd csak bejön addig is, amivel kihúzzuk ezt az időszakot.

Ahogy jöttünk hazafelé, látjuk ám, hogy Csinka ott trónol fenn a fagerenda legtetején!!! Örök kár, hogy nem volt nálunk fényképezőgép!


Maestro, 2008. 03. 13., csütörtök #

Reggel éppen indultunk befelé Vácra, mikor látom a bádogos öreg Ladáját a kapu előtt. Eljött, megnézte a gerendát, és lemérte a méreteit. Nem volt jó neki a milliméter pontos tervrajz, hanem feldobta a mérőszalagot a szélétől a közepe tájáig, és megnyugodott, hogy valóban ki fog jönni a 4 folyóméter anyagból... Azt mondta, a munkadíj 8-10 ezer között várható, de a számlát rendezhetjük később is. Egy héten belül jön valamikor.

És mondott egy jó tippet is: ha nem akarjuk, hogy túl rikító legyen a frissen felrakott rézlemez és ellopják a színes fémgyűjtők, akkor ecetes vízzel kell áttörölni, egy nap alatt bebarnul úgy, mint a házon lévő régi vörösréz. Ez nagyon jó ötlet, így is fogjuk csinálni.

Vácon az OTP-ben megérdeklődtem, hogy milyen kondíciókkal lehetne megszüntetni a személyi kölcsöneinket, és erre felkínálták a jelzálog-alapú hitelüket. Elég alaposan át kellett beszélnem velük, mert most az a becsapási divat, hogy az első fél-egy évben mindenféle kedvezményeket adnak, alacsonyabb kamat, elengedett ezmegaz. Aztán az első fél évben lesz 36 ezer a havi részlet, ezt reklámozzák öles betűkkel mindenütt, és nagy szerényen elhallgatják, hogy a további 11 és fél évben már 46 ezer lesz... Azt találtam ki, hogy a személyi kölcsöneinket kiváltjuk egy sokkal kedvezőbb jelzálogossal, feltöltjük a folyószámláinkat, és mindenféle tartalékokat képezünk, ínségesebb időkre. Bár az nem túl valószínű, hogy még egyszer összejön egy időben egy hirtelen milliós kiadás és három szinte egyszerre visszamondott ill. idő előtt befejezett munka.


Maestro, 2008. 03. 11., kedd #

Délelőtt megérkezett az átutalás. Felhívtam a bádogost (az ifjabbat), és megkérdeztem, mit gondol a rézlemezre ráforrasztott rézdrótról, mint cseppentőről. Azt mondta, hogy a forrasztás látszana, inkább valahogyan takarni kellene, valami belenyomott nútot emlegetett, de nem egészen értettem, a cseppentőnek inkább minél jobban ki kellene állnia, azért cseppentő...

Vácról hoztam egy rézlemezt, szerencsére még mindig él az ÁFA összegével árat mérséklő a diák- és nyugdíjaskedvezmény (csak most már Gyurcsány-segélynek hívja a telepvezető, ebből is látszik, hogy naprakészen követi a politikai változásokat :-) Nem utánfutóval mentem, a bádogos felvilágosított, hogy kisebb mennyiségű lemezt nyugodtan össze lehet tekerni egy fél méteres átmérőjű csőbe, ami elfér a hátsó ülésen is. A raktáros azért megkérdezte, hogy tudom-e az árát, ezek szerint volt már, aki ezt meghallván inkább visszaadta a feltekert lemezt.

A bádogosnál leraktam a lemezt, és leültünk vele megbeszélni a teendőket. Kiderült, hogy simán meg tudja csinálni a szokásos vízcseppentővel is, meg tudja ügyesen úgy hajtogatni, hogy követi az ívet és nem néz ki csúnyán. Kiderült, hogy a fia nem egészen értette meg a dolog lényegét, és egy alaprajzilag íves, de felülről vízszintes gerendát vizionált maga elé az elmondásom alapján. Vittem neki egy példányt a gerenda gyártási tervrajzából, ennek ellenére ragaszkodott ahhoz, hogy megnézze a saját szemével és lemérje. Ma délután nem jöttek ki, akkor marad a 'B'-terv, a csütörtök délután. Megcsinálni talán szombaton tudják, vagy legkésőbb a jövő héten.


Maestro, 2008. 03. 10., hétfő #

Reggel a kivitelezőink ébresztettek, jöttek felrakni a gerendát. Levágták méretre a menetes szárakat, majd kezdetét vette az akció.

Menetes szárak levágása

A kisteherautóval betolattak a kapu alá, az volt az állványzat. A kisebbik sarunak használt a tegnapi feszítés, szépen belement a gerenda.

Motorizált állványzat

Először a földön összecsavaroztuk a gerendát a sarukkal és négyen beemeltük a helyére. Azért a sarukkal határozottan nehezebb volt! Beigazítottuk a helyére, függőbe raktuk és így feljelölték a fedkövekre, hogy melyik saru pontosan hová fekszik fel.

A gerenda bepróbálása

Utána levettük a gerendát, és a sarukat felrakva a fedkőre visszajelölték a furatok helyét.

A dübelek helye

Nagyon óvatosan fúrtak, 8-as átmérővel kezdték és 2 mm-enként bővítették fel a furatokat a végleges 16 mm-re.

A kőfal fúrása

Így is történt egy kis baleset: az északi oldalon a fúró megemelte a fedkőnek a ház felőli végét. Lefelé nem mozdult el, de lett egy pár mm-es rés alatta. A másik oldalon nem repedt meg semmi, itt az egyik furat mászott el a kő-beton határán.

Megemelkedett fedkő

Elvitték a lakatoshoz a sarut és kicsit nagyobbra felfúratták a lyukakat, hogy így is belemenjenek a csavarok. Mikor ez is megvolt, bekalapálták a helyükre a műanyag dübeleket, a fedkövet vastag csíkokban lekenték csemperagasztóval, és rárakták a sarut. A csavarokkal keményen odahúzták, valamennyit vissza is nyomott a fedkő elemelkedéséből. A maradék rést majd kikenik valamikor. Mikor mindkét saru a helyén volt, ellenőrzésképpen lemérték a lyukak távolságát. Az egyik oldalon hajszálpontosan annyi volt, mint amit terveztünk, a másikon fél centivel kevesebb. De éppen ezért terveztem nagyobb átmérőjű vascsövet a gerenda végébe, hogy legyen egy kis játéka.

Bedübelezve

Most jött az utolsó lépés, a gerenda beemelése. Hárman emelték be, én közben ott álltam a menetes szárakkal és néztem, hol találják el először a lyukat. Az egyik oldalon éppen odakerült, gyorsan átdugtam rajta és most már mindhárman a másik végét igazíthatták. Ez már kicsit nehezebben találta a helyét, most jött ki az 5 mm különbség. Mondtam nekik, hogy nyomják az egész gerendát a másik vége felé, hiszen ott is van egy kis holtjáték, amit még nem használtunk ki. Így már át lehetett dugni a vasat ezen is. Megkönnyebbülten tekertük rá az anyacsavarokat. Nem szorítottuk meg, majd a végleges anyákkal. Az emelővel szétfeszített saru lemeze kicsit eláll az egyik oldalon, de azt is ráérünk még visszahúzni.

A gerenda a helyén

A bádogozás helyett egyelőre egy fóliát tettünk rá, amit spárgával kötöttünk fel kb. 30 cm-enként, az egyszerű de hatékony pelenkaöltéssel. A spárga azért jobb a drótnál, mert nem nyomja meg a gerendát, nedvesen nem hogy csúszna, hanem még jobban tapad a fóliához, és megázás esetén sem hagy rozsdafoltokat a fán.

Büszkén fotóztuk a kerítést a kivitelezőnkkel! Tényleg jól néz ki, még így lefóliázottan is. Annyira telitalálat, annyira kerek egész - nem véletlenül terveztem ilyenre. Már csak a főépítész véleménye érdekelne... :-) A kivitelezőék rohantak tovább Vácra egy másik munkájukhoz, pénzt a mai napért nem is kértek.

A pénzünk teljesen kifogyott. Kutyasétáltatás közben felhívtam az öcsémet, és előadtam neki a helyzetünket. Csinka ezalatt másfél méter magasra ugrált felfelé egy fa törzsére, amire felkergetett egy ott csövező félvadmacskát. Felszabadít egy kis pénzt és holnap átutalja. Akkor viszont mégis csak lesz rajta bádogozás!


Építési napló, 2008. 03. 10., hétfő #

10 fok, borús idő. Saruk és fagerenda felrakása a kerítésre.

Saruk és fagerenda felrakása a kerítésre

Maestro, 2008. 03. 09., vasárnap #

Reggel megfordítottuk a fagerendát, és Ágicza a nap folyamán lekente a tetejét is. A keskenyebbik saru nagyon szorult a gerendán, ezért még egyszer szétfeszítettem az autóemelővel, de most még keményebben. Talán most lesz akkora maradó alakváltozása, hogy gond nélkül fel fog menni a gerendára. Lehet, hogy ha egyszer felrakjuk, többet nem lehet majd levenni a gerendát...


Építési napló, 2008. 03. 09., vasárnap #

10 fok, napos idő. Fagerenda lazúrozása, acél saruk mázolása.

Fagerenda lazúrozása

Maestro, 2008. 03. 08., szombat #

Csináltam egy fotót, amin együtt látszott a teraszon lévő gerenda és a pergola oszlopai is. Így szemre a pergola sötétebbnek tűnt, de mikor Photoshopban egymás mellé tettem őket, gyakorlatilag nem volt különbség. A világos háttér előtt álló vékony oszlopok sötétebbnek tűntek, mint az árnyékban lévő, nagy felületű gerenda.

Lazúr színek

Ma rákerült a második réteg színtelen lazúr is, holnap megfordítjuk és Ági lekeni a tetejét is. Azt nem színezzük, úgyis le lesz fedve, csak alapozót és három réteg színtelent kap majd. Reggel esett az eső, a sarukat átvittük a teraszra, letörölgettem és száradás után kerül rájuk egy vékony második réteg alapozó. Holnap ezekkel is végezni kellene, hétfő reggel már rakják fel a falra...

A bádogozás majd kicsit később lesz meg, egyelőre egy fóliával fedjük le az eső ellen. Átvittem a lakatosnak a kapu rajzát, egyúttal szóltam neki, hogy nem kell annyira sietni vele, mert még gyűlik a pénz. Attól ő még azért a görgőket elkezdi legyártani, ahhoz van itt is anyaga. Az is kiderült, hogy az árat csak anyagra értette, 30-40 ezer forint ára acél szelvényt kellene még vennem. A görgők műanyagból lesznek, ez csendesebb és nem szedi le a festéket sem a csőről. Külön szólt, hogy vastag falú és lehetőleg varrat nélküli csövet vegyünk, mert az a jó.

Még a háló rögzítésén gondolkodtunk. Ő egy laposvasas leszorítást javasolt, én egy kis távtartókkal felrakott vékony köracélt, amire ráhajlítják a drótokat.. De erre még alszunk egyet.


Építési napló, 2008. 03. 08., szombat #

8 fok, esős idő. Fagerenda lazúrozása, acél saruk mázolása.

Fagerenda lazúrozása

Maestro, 2008. 03. 07., péntek #

Reggel megnéztük a gerendát, és úgy döntöttünk, hogy nem kell neki még egy réteg színes lazúr, mehet rá a színtelen. Pest felé Márti néni vejénél, a kovácsnál kezdtem a napot. Már régen meg szeretett volna ismerkedni velem, biztos Márti néni mesélt neki rólunk és az építkezésünkről. Eleinte kicsit fanyalogva nézegette a logót, nem igazán tudott mit kezdeni vele. Legelőször azt mondta, hogy talán még az is egyszerűbb lett volna, ha eleve ő hajlítja meg egy 20x20-as vasrúdból. Mondtam neki, hogy azt azért nem hiszem, hogy 13 ezernél az megállt volna. Akkor fogott egy kb. 2 kilós kalapácsot, és ráütött párat a szélére.

Kovácsolásnyomok

Egész jó lett, de a kisebb sugarú köröknél ezt nem lehetett megcsinálni. Ezt úgy oldotta meg, hogy feltette egy hegyes végű kis üllőre és ahogy felülről megütötte, az üllő nyomta bele a másik oldalon a megfelelő mintát. Aztán megnézte a flexet is, mert azért egy modern kovács nem csak az üllőt és a kalapácsot ismeri... Azt a fajta korongot használta, amin sok-sok, egymást átlapoló csiszolóvászon-darabak van, és ahogy kopnak, mindig friss felület kerül elő. Pár perc alatt nagyon szépen megcsinálta a fa egyik oldalát. De nem tervezte teljesen megcsinálni, inkább keresett nekem két kellőképpen ívesre kopott ilyen korongot, amikkel ezt szépen meg tudtam volna csinálni magam is.

Kovácsolt logo

Beszélgetni kezdtünk, és szokott módon kellőképpen kedvező benyomást kelthettem, mert először is összetegeződtünk, másodszor megemlítette, hogy egyszer látogassunk el hozzájuk, harmadszor rájött, hogy ha nem kell ezen a héten, akkor tulajdonképpen meg tudja csinálni a lecsiszolást. Megkérdezte még, hogy miként is lesz felrögzítve a gerendára, majd egy nagy kiterített papíron rajzolgatva kitaláltuk a megoldást (három nagy kerek láncszem, az utolsó egy csavarral összegyógyítva, mindez a helyszínen összehegesztve).

A lánc terve

A végén kérdeztem, mekkora lesz a várható anyagi kár. Azt felelte, hogy barátoknak ingyen dolgozik. Úgyhogy cserébe felajánlottam, hogy átnézem a számítógépét, mert valószínűleg a letiltott JavaScript miatt nem tudja megnézni a saját weboldalát (ezt az általa elmondottakból, távdiagnózissal állapítottam meg). Úgyhogy, jövő héten meglesz a logónk is! Amíg én Budapesten jártam, Ági lekente a gerendát az első réteg színtelen lazúrral. Este megnéztem a kovács weboldalát, és valóban, csak a scripteket kellett bekapcsolni hozzá, illetve egy hiba miatt csak Explorerrel nézhetőek rendesen. Ez jó, mindig szeretek könnyedén és látványosan megjavítani valamit.


Építési napló, 2008. 03. 07., péntek #

10 fok, borús idő. Fagerenda lazúrozása, céglogó éleinek rusztikusabbra csiszolása.

Logo csiszolása

Maestro, 2008. 03. 06., csütörtök #

Kiderült, hogy már tegnap készen volt a gerenda, csak az asztalos nem hívott, mert szerinte megbeszéltük tegnap délutánra a szállítást. Mindegy, gyorsan felcsatoltam az utánfutót, bedobtam néhány pokrócot és gumipókot, aztán elmentem a gerendáért.

Nagyon szép lett, elég egyenletes a deszkák erezete is. És nem is lett olyan nehéz, 50-60 kiló lehet. Felpakoltuk úgy, hogy a kocsi felé előrelógott, és szép stabilan megült a helyén. Az asztalos a lelkemre kötötte, nehogy így nyersen tegyük fel a helyére. Ez mondjuk eszembe sem jutott, előtte fél perccel is éppen arról meséltem neki, hogy hány réteg lazúrt tervezek rákenni. Ha csak nem arra gondolt, hogy a fal tetején szándékoztam volna lefesteni...

Nagyon óvatosan hajtottam vele hazáig, és épségben meg is érkezett. Ágival kivittük a fedett teraszra, és fejen állva raktuk le úgy, hogy a tetejét kivéve minden oldalát kényelmesen le lehetett festeni. Ma egy réteg alapozót kapott és két réteg színes lazúrt. Ági elég vékonyan kente fel, úgyhogy gyorsan megszavaztunk neki még egy réteget. Még ez sem lett elég sötét, úgyhogy holnap reggel kap még egy halvány kenést.

Beszéltem a kivitelezőnkkel, hétfőn reggel tudnának jönni, vagyis addig meg kell lennünk a lazúrozással - és ott van még a teteje is!

Kész gerenda szállítása

A vascsöveket is beszerkesztették a gerendába, 1-1 mm-t kiáll a végük (szépen leesztergálva, ahogy kell).

A rögzítés helye

Az egyik sarut, a kisebbiket elhatároztam, hogy kitágítom, legyen kényelmes mindkét végén az összeszerelés, és ne sértse meg a festést se a saru a gerendán, se a vascső a sarun. Elővettem Cliókából a kocsiemelőt, és szétfeszítettem vele a sarut. Jó alaposan túl kellett húzni, hogy legyen egy kis maradó alakváltozás is, de végül sikerült.

Saru szétfeszítése

Utána a ház előtt a falnak támasztottam a nagy létrát, dróttal felkötöttem rá a sarukat és Ágicza lekente őket rozsdaoldóval.

Rozsdaoldás

Pár óra múlva drótkefével és csiszolókoronggal átcsiszoltam őket.

Lecsiszolás

Végül kaptak egy réteg alapozót. Ágicza csak barnát kapott a boltban, de a fekete zománc majd úgyis eltakarja :-)

Alapozás

Este jelentkezett Márti néni, megadta a kovács veje telefonszámát. Beszéltem is vele, holnap reggel elviszem hozzá a logót, mert így telefonban nem volt neki egészen világos, miről is légyen szó és mi történjék vele egyáltalán.


Építési napló, 2008. 03. 06., csütörtök #

6 fok, napos idő. Fagerenda lazúrozása, acél saruk méretigazítása és mázolása.

Fagerenda lazúrozása

Maestro, 2008. 03. 05., szerda #

Az asztalos nem telefonált, valószínűleg kicsit lassabban haladtak vele, mint ahogy elsőre gondolták. Felhívtam Márti nénit, a veje kovács mester, aki talán meg tudná kalapálni kicsit a céglogónkat. Megígérte, hogy beszél vele és megadja nekem is a telefonszámát. Fogtam a 12-es fúrót és 4-4 lyukat fúrtam a saruk közepére. Ide mennek majd a dübelek, amik odaszorítják a sarukat és a fedkövet is a kőfalhoz. Még jó, hogy csak 6 mm-es anyagot választottunk, így is egy örökkévalóság volt, mire kifúrtam a lyukakat. Utána kivittem a sarukat a teraszra és flexszel lecsiszoltam az éleket, nehogy végiggyalulják majd a fagerendát, mikor összeszerelik.

A kész saruk

Építési napló, 2008. 03. 05., szerda #

7 fok, napos idő. Acél saruk kifúrása és szélek lecsiszolása.

Acél saruk előkészítése

Maestro, 2008. 03. 04., kedd #

Éppen Pestre készültem menni, mikor az asztalosunk hívott, hogy délig mindenképpen érjek oda, ha még szeretném látni a belsejét is a gerendának, mert délben felragasztják az utolsó oldalt is. Még jókor elért a benzinkútnál, hogy időközben elköltöztek. Új helyen vannak, sokkal tágasabb és világosabb épületben.

Készül a gerenda

A gerenda impozáns méretű, és ahogy az asztalos mondja, eléggé megszenvedtek vele. Az aljára két rétegben hajlították a kb. centis deszkákat, de egyszer így is kirúgta magát. (Milyen jó, hogy az árról előre megállapodtunk!)

Ragasztott faszerkezet

Erre a sablonra hajlították rá az alsó oldal burkolatát. A felsőt már magára a gerendára fogják majd ráhajlítani.

A sablonok

A keresztirányú merevítéseket is betették, bár szerintük kevesebb is elég lett volna. A logóhoz ott volt a csavarozáshoz való vastagítás, de a vascsövekhez nem csináltak erősítést. Mint kiderült, azt hitték, hogy a két végén felül a kőre és a csavarozás csak dísz lesz. Abban maradtunk, hogy két db 5 centis fát beragasztanak még az oldalfalak belső oldalába, és ide jön a vízvezetékcső. A két végét leesztergáltatják, hogy teljesen merőleges legyen, és 1-1 mm-t ki is fog állni a fa síkjából. Még azon filóztunk, hogy nem esnek-e ki szállításkor, de végül úgy döntöttünk, hogy ez ellen elég pár tekerés szigszalag a két végén belülről, aztán amint a helyén lesz, úgysem akar már semerre sem menni. És holnapra már készen is lesz!

Belülről üreges szerkezet

Ági összeszámolta, mennyi alapozónk és lazúrunk maradt (nem sok), úgyhogy vettem mindenből egy-egy kis dobozzal. A héten lefestjük a sarukat és a gerendát is, aztán a hét végén vagy jövő hét elején felrakjuk a helyére. Vettem jó hosszú dübeleket a saruk felrakásához, ezek aztán biztosan oda fogják szorítani a fedköveket is. A logóhoz is kerestem megfelelő rögzítést, de nem találtam igazán jót, inkább hagytam egyelőre. Anyagilag kicsit megviselt minket a kőfal munkadíja, a tolókaput kicsit későbbre kell halasztanunk.


Maestro, 2008. 03. 03., hétfő #

Ágicza hozott festéket a vasakhoz, de még nem álltunk neki festeni. Csinka ott ül a kőfal legtetején! A fenekével a fedkő legmagasabb pontján ül, mellső lábaival az alsóra támaszkodik. Ha már nem tellett kőoroszlánokra, legalább kutyánk legyen a kerítésen...

Csinka kutya a kerítés tetején

Maestro, 2008. 03. 01., szombat #

Késő este volt már, mikor odaértem az üzemhez. De a lézervágó gép persze most is dolgozott, nem állhat egy percig sem, ki kell termelnie az árát. Az egyik ablakon bezörgettem és beengedett az egy szem munkás. Szép nagy lett a logónk, őszintén szólva nem is gondoltam ekkorára - de a terveken ez mutat jól, csak így magában látszik olyan nagynak. Érdekes, Ágicza is ugyanezt mondta...

A cégérünk