ZeBlog archívum, 2008. április

Maestro, 2008. 04. 30., szerda #

Ágival arra jutottunk, hogy az ezüst ugyan nem olyan feltűnő (mert hogy ez eredetileg egy holdkapu lenne és azon minél jobban át kellene látni), de minden más fém fekete a házon, a dróthálót meg 1-2 év alatt benövik a növények, úgyhogy már kezd hajlani a feketére festett kapu irányába.

A kivitelezőnknek kifizettem a hálókat, nem tudott visszaadni a húszasból, így nála hagytam azzal, hogy úgyis jönnek fúrni meg kenegetni, de azt mondta, hogy azt ingyen gondolta. Mondtam, jóvan :-)


Maestro, 2008. 04. 29., kedd #

Ma telefonált a lakatos, hogy a kaput inkább jövő hét elején szerelné fel, mert bejött egy sürgős munkája, ellenben egy kis előleget szívesen felvenne. El is jött.

Leemelés

Aztán estefelé mégis becsöngettek, a kivitelezőnk kocsiján hozták a kaput. Hatan emelték le a kocsiról és hozták be, egyelőre a kerítésnek támasztották belülről.

Kapu szállítása

Még a színén gondolkodunk, a fekete és a horganyzásra hasonlító ezüst között hezitálunk.

Nagyjából a helyén

Végül is megoldották két tábla hálóból a betéteket, a megmaradt egy táblára pedig valószínűleg tud vevőt, aki átvenné.

Ilyen lett a rács

Maestro, 2008. 04. 28., hétfő #

A teraszon heverészve arról beszélgettünk, hogy legalább valami franciaerkély-jellegű dolgokat kellene csinálni a keleti és a nyugati ablakokra. Valami olyan kovácsoltvas szerkezetet, ami egy kicsit kihasasodik, egy ember akár még ki is tud lépni rá, de lényegében mégis csak egy korlát és nem több. A másik nagy tervünk a vitorla-jellegű külső árnyékolók a déli és a nyugati oldalon, idén talán már tényleg megcsináljuk őket. Az erkélyekkel kapcsolatban ideje lenne felvenni a kapcsolatot a kováccsal, hátha tudna mondani hozzá ezt-azt...


Maestro, 2008. 04. 26., szombat #

Így néz ki most a kerítésünk, voltaképpen semmi új, de azért jólesett lefotózni. Ahányszor csak ránézek a cégérünkre, mindig olyan büszke vagyok, hogy ezt kitaláltam.

A kerítésünk

Most tűnt csak fel, hogy belülről nézve mennyire szokatlan a logónk, annyira megszoktam már az elmúlt nyolc évben, hogy furcsa látni a tükörképét. Pedig végül is ugyanaz, nem?

A cégér belülről

Maestro, 2008. 04. 24., csütörtök #

Felhívtam a lakatost, hogy mi a helyzet a vashálóval. Éppen ma indult volna a másik tüzépre megkérdezni. Említette, hogy egy helyen abból az apróbb szemű hálóból készített kerítést, és van belőle még egy kis darabja, azt el tudja hozni mutatóba. El is jött nemsokára, a minta háló 4 mm-es sima felületű acélból volt, 5x5 cm-es lyukakkal. Nem is tűnt olyan vészesnek, viszont elég masszív kinézetű volt, úgyhogy azt mondtam, ne vacakoljunk tovább mindenféle nem létező hálók kergetésével, legyen ez és kész.

Megkérdeztük továbbá, hogy vállalja-e a kapu lefestését is, mert hogy jó lenne ha lefestené. Menni fog ez is. Ágitól kapott még pár kis rajzot, a növényeket védő rácsok tervével, ezeket is le fogja gyártani valamikor.

A kutyaelhárító berendezés is készen van, csak nincs most ideje felrakni. Felhívtam a kivitelezőnket, hogy nem szeretne-e inkább ő belefúrni a kőfalba, és felszerelni ezeket a vasakat. Éppen elég sok a dolguk, de azért ráér :-)

Beszéltem a Piramissal is, van raktáron ilyen háló, három tábla fog majd kelleni nekünk, és mivel a kivitelező egészen véletlenül most éppen Nagymaroson dolgozik, úgyhogy megint el tudja hozni nekünk az anyagot!


Maestro, 2008. 04. 22., kedd #

Legutóbb elfelejtettem felhívni őket, aztán pedig Morskóba utaztunk lövészversenyre (EB 7. hely!). Ma telefonáltam a Piramisnak, de állítólag ilyen háló nem létezik és nincs is nekik. A lakatosnak mondtam a hírt, azt mondta, hogy holnap jár a másik tüzépen, megkérdezi őket, aztán ha ott sincs, akkor még mindig ki tudunk találni valamit.


Maestro, 2008. 04. 15., kedd #

Felhívtam a Piramist, holnapra tudnak utánanézni a hálónak, majd keresem őket.


Maestro, 2008. 04. 14., hétfő #

Áthívott a lakatosunk, hogy nézzem meg a kaput. Már össze van rakva a szerkezet, két oldalról fokozatosan haladva hegesztették össze, hogy ne vetemedjen meg a melegítéstől.

A kapu váza

Megvannak a görgők is, kopásálló fehér műanyagból, víz- és pormentes csapágyakkal szerelve. Már csak zár kellene, ezt az egyik ismerőse fog beszerezni.

A kapu görgői

A ráccsal viszont gond volt: a 6 mm-es pálcák nem elég merevek, ráadásul görbe anyagot is hoztak, nem azt fogjuk beépíteni. Mégis visszatérünk a hegesztett hálóhoz, csak olyan 4-5 mm-es kellene, 15x15 cm-es osztásokkal, sima anyagból. Ilyen persze nincs raktáron, majd megkérdem a Piramist, ők talán tudnak hozni rendelésre.

Műanyag görgő

Maestro, 2008. 04. 10., csütörtök #

A lakatos felhívott, hogy átjönne megbeszélni pár kérdést. Megnézte a kapu leendő helyét, egyeztettük a rácsot is. Végül abban maradtunk, hogy 6 mm-es köracélból lesznek függőleges pálcák behegesztve.

A kutyák kenneljének ajtaján leteszteltük, hogy mekkora az a rés, amin Csinka akkor sem fér át, ha teljes erőből acsarkodva menne kifelé (12 cm körül). Egyúttal megrendeltem egy-egy vaspálcákból álló kutyakitörés-gátló szerkezetet a kerítés két oldalára. A most ott éktelenkedő raklap végre tökéletesen működik, de annak a formája azért nem az igazi...

Adtam a lakatosnak egy kis előleget anyagra, jövő hétre el is készül a kapuval. A kivitelezőnk elhozta a zártszelvényeket és a csöveket, persze rögtön ott is rakta le lakatosműhelynél. Hozzánk is beugrottak, az új fegyverszekrényt (112 kg) négyen alig bírták felvinni a csigalépcsőn a tetőtérbe, ezt nélkülük nem tudtam volna megoldani. És nem is kértek érte pénzt.


Maestro, 2008. 04. 07., hétfő #

Még egyszer megbeszéltem a lakatosunkkal a tennivalókat, és a kivitelezőnkkel a szállítást. Valami különös érzéke van ehhez, mindig éppen arrafelé dolgozik, ahonnan nekem hozni kellene valamit. Múltkor a Tahi faiskolából hozott fákat hazafelé jövet, most pedig Verőce mellett dolgoznak, ahol a vastelep is van. Csütörtökön fogja tudni elhozni a vasakat. A kerítésre feltettem egy nagy raklapot, ezt egyszer leverték a kutyák, de most odadrótoztam és azóta béke van.


Maestro, 2008. 04. 06., vasárnap #

Újra szép napos idő volt, természetesen kimentem lefotózni a kerítést. Azért a cégérrel igazán teljes a kép, értelmet ad a nagy gerendának.

A kapu a cégérrel

Az útról nézve is olyan, mint amit elképzeltem: nem takarja nagyon a házat, inkább csak jelképes a kerítés, szépen kiemelkedik a földből és visszamegy, mielőtt elérné a szomszédok kerítését.

Az útról nézve

Tökéletesen ugyanazok az anyagok és színek, mint a házon is:

Kő és fa

Maestro, 2008. 04. 04., péntek #

Megkaptuk a kölcsönt, mehet tovább az építkezés. A pénz nagy része elment mindenféle dolgokra, úgy mint régi (nagyobb kamatozású) hitelek kiváltása, folyószámlahitelek visszatöltése, de azért fog jutni a kapura is.


Maestro, 2008. 04. 01., kedd #

Eljött hát a nagy nap! A két csavaros láncszemet majdnem kézzel is be tudtam volna tekerni a gerendába, de a fogó gumiborítású nyelét beledugva végképp kényelmes volt.

Lánc rögzítése

felakasztottuk a logót a nyitott láncszemekkel, vízszintbe állítottuk és már csak össze kellett hajlítani a szemeket. Érdekes módon, a jobb oldali szinte azonnal ment két fogóval, a másik viszont meg sem akart mozdulni, mindig kicsúszott a kezemből. Végül is két franciakulccsal fogtam meg, és szépen összehajlítottam (vagyis inkább csavartam) a két nyitott véget. A láncot célszerű csavarni, azt sokkal könnyebb utána visszazárni.

A cégérünk

Ágicza lefestette a láncszemeket is.

Láncok mázolása

Nagyon jól néz ki így, most lett igazán teljes a kapu és most lett értelme a fagerendának is.

A kész kerítés

Építési napló, 2008. 04. 01., kedd #

17 fok, napos idő. Céglogó felszerelése a kapura.

Céglogó felszerelése