ZeBlog archívum, 2008. július

Maestro, 2008. 07. 25., péntek #

Újabb fotó a jégmadárról, ezúttal a kis tó partján leszúrt madaras kerti díszre ült oda, második madárnak. Ha lenne egy komoly teleobjektívem, komoly természetfotós karriert csinálhatnék itt...

Jégmadár

Maestro, 2008. 07. 15., kedd #

Hosszú küzdelem végére tettünk pontot a mai napon. Az egész ott kezdődött, hogy még 2005 táján rásóztak Ágiczára egy koi-pontyot. Aranyhalként árulták, és ki tudja, hogyan keveredett bele a szállítmányba, de ott volt. Aztán kezdett szépen növekedni, és mivel a pontyok a víz fenekén turkálnak élelem után, állandóan felkavart, zavaros volt a tó vize.

A feldúlt tó vize

Próbáltam szákkal kifogni, de résen volt és meglógott. Próbáltam botra szerelt konyhakéssel megszigonyozni, egyszer el is találtam, de túlélte. Végül már az agyonlövésén gondolkodtam, csak azt nem tudtam, nem lyukasztja-e ki a fóliát is a lövedék. Pár nappal ezelőtt végül is kiszivattyúztuk a tavat, de egyszerűen hiába kutattuk át a húsz centis vizet az alján, nem volt sehol. Visszatöltöttük kútvízzel, hogy legalább tiszta legyen.

Leeresztett tó

Ma viszont döntő támadásra indultunk: lesz, ami lesz, de ennek a pontynak ma meg kell halnia! Újra kiszivattyúztam a vizet (40-50 köbmétert!), persze most sem volt sehol. De most pontos tervvel készültünk az összecsapásra. Mikor már csak harmadáig volt a tóban a víz, beraktam a tó fenekére a nagy dézsát. Amint a pereme alá süllyedt a vízszint, elkezdtem a szákkal befogni a kis halakat, és áttelepítettem őket a dézsába. Így nem kellett senkit félteni, egészen fenékig ürítettem a tavat, még az egyes kis pocsolyákba is mindbe belenyomtam a szivattyút. A kis halakat már kézzel is ki lehetett fogni, de a nagy ponty nem volt sehol.

Vadászat a halra

Végül is úgy lett meg, hogy Ágicza végigtúrta az iszapot. Az egyik sarokban lapult a beste, mélyen beásva magát az iszapba. Ez a rész már hamarabb szárazra került, és amíg mi az utolsó kis halakat terelgettük a dézsába, kifolyt a víz az iszapból, így nem nekünk kellett agyonütni a pontyot. Aztán szép lassan elkezdtük visszatölteni a tavat, egyrészt a kutat kíméltük ezzel, másrészt így a dézsában levő víz is átvehette a tó hőmérsékletét, és mikor elég magas lett, a halak simán kiúszhattak belőle. Most végre ez a tó is ugyanolyan szép átlátszó lehet majd, mint a másik.

The end

Meghalt a cselszövő, nem dúl a rút viszály!


Maestro, 2008. 07. 02., szerda #

Újra megjelent a jégmadár a teraszon!

Jégmadár

Mit küzdenek a természetfotósok, hogy lencsevégre kaphassanak egy ilyen jószágot, nekem pedig csak ki kell néznem a nappali ablakán és máris fotózhatom: itt éppen a zsákmányával, amit aztán beigazgatott hosszában a csőrébe, és egyben lenyelte.

Jégmadár zsákmányával